Cara dual boot windows 7 dan win 10 free download.Cara Install Dua Windows Dalam Satu Komputer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Menyiapkan Partisi untuk Windows 10 Preview.Cara: Dual Boot Windows 10 dengan 7 atau 8 –

 

Sep 19,  · Untuk pengetahuan anda, 2 windows dalam komputer yang sama juga dikenali sebagai dual boot windows Dalam post ini anda dapat mempelajari bagaimana cara membuat dual boot windows 7 dan Windows 10 atau mana-mana gabungan windows pilihan anda dalam satu komputer yang sama. Secara ringkasnya, 2 windows 1 pc atau 1 laptop 2 windows. Oct 08,  · Berikut cara instalasi menggunakan metode dual-boot: [list=1] [li]Langkah pertama yang mesti kamu lakukan adalah membuat partisi baru yang memisahkan Windows 10 dengan sistem lain. Jika kamu pengguna Windows 7 atau Windows 8 bisa menggunakan Disk Management bawaan Windows 7/8 dengan menekan tombol Windows+R, ketikkan dan tekan ted Reading Time: 2 mins. Oct 04,  · Di tutorial ini kita akan mengajarkan cara install Windows 10 Preview yang Dual Boot dengan Windows 7, tetapi cara ini bisa digunakan juga untuk dual boot dengan Windows 8 maupun Windows Siap? Beberapa hal yang perlu kamu siapkan: 1. Installer Windows 10 bisa mendownloadnya disini atau order DVD nya disini jika koneksi internet kamu kurang mendukung untuk download Reviews:

 

Cara dual boot windows 7 dan win 10 free download.Panduan Lengkap Cara Install Dua Windows Dalam Satu Komputer – ithmm

Oct 04,  · Di tutorial ini kita akan mengajarkan cara install Windows 10 Preview yang Dual Boot dengan Windows 7, tetapi cara ini bisa digunakan juga untuk dual boot dengan Windows 8 maupun Windows Siap? Beberapa hal yang perlu kamu siapkan: 1. Installer Windows 10 bisa mendownloadnya disini atau order DVD nya disini jika koneksi internet kamu kurang mendukung untuk download Reviews: Oct 08,  · Berikut cara instalasi menggunakan metode dual-boot: [list=1] [li]Langkah pertama yang mesti kamu lakukan adalah membuat partisi baru yang memisahkan Windows 10 dengan sistem lain. Jika kamu pengguna Windows 7 atau Windows 8 bisa menggunakan Disk Management bawaan Windows 7/8 dengan menekan tombol Windows+R, ketikkan dan tekan ted Reading Time: 2 mins. Cara: Dual Boot Windows 10 dengan 7 atau 8 Windows 10 adalah versi terbaru dan terbesar dari Sistem Operasi Windows, dan sementara kebanyakan orang merasa sangat nyaman dengan melepaskan versi Windows yang saat ini mereka gunakan dan beralih ke Windows 10, banyak individu – terutama mereka yang tidak ingin membuat transisi mendadak dan benar.
 
 
related:
Bikin Dual-Boot Windows 7 dan Windows 10 Technical Preview
Archive | Blog
Cara Mudah Bikin Dual-Boot Windows 7 dengan Windows 10 | Jalantikus
Cara Dual Boot Ubuntu 16.04 LTS dan Windows 10 (Full Tutorial)
Tags Terkait:
Bikin Dual-Boot Windows 7 dan Windows 10 Technical Preview – PCplus Live

Satu perkara yang amat melecehkan jika anda ingin memasang atau install operating system baru pada komputer anda adalah anda terpaksa memasang semula semua perisian atau games anda. Bagaimana jika anda boleh pasang atau install dua windows dalam satu komputer yang sama? Masalah anda selesai…. Untuk pengetahuan anda, 2 windows dalam komputer yang sama juga dikenali sebagai dual boot windows….

Dalam post ini anda dapat mempelajari bagaimana cara membuat dual boot windows 7 dan Windows 10 atau mana-mana gabungan windows pilihan anda dalam satu komputer yang sama. Secara ringkasnya, 2 windows 1 pc atau 1 laptop 2 windows. Dalam post ini, saya menganggap anda tahu atau mempunyai pengalaman dalam memformat komputer atau memasang Operating sistem baru.

Ini merupakan perkara yang paling penting. Sebelum anda memutuskan untuk memasang windows atau mana-mana operating sistem pada komputer anda, pastikan spesifikasi komputer anda mampu menyokong windows tersebut. Jika anda membeli komputer atau laptop keluaran dan ke atas besar kemungkinan tidak ada masalah, namun ada baiknya jika anda periksa terlebih dahulu.

Nota : Terdapat 2 versi untuk setiap jenis windows. Sebagai contoh terdapat 2 versi window 7 iaitu Window 7 32 bit atau window 7 64 bit. Window 7 32 bit. Window 7 64 bit. Window 8 32 bit. Window 8 64 bit. Window 10 32 bit. Window 10 64 bit. Untuk windows 8 dan 8. Nota : Sebagai alternatif anda boleh menggunakan search untuk mengetahui spesifikasi penuh komputer anda.

Caranya adalah seperti berikut:. Saya cadangkan anda guna windows versi 64 bit sebagai pilihan utama kerana window versi 64 bit menyokong RAM lebih daripada 4GB. Windows versi 43 bit hanya mampu menyokong RAM sehingga kira-kira 3. Dalam erti kata lain, jika anda mempunyai 8GB RAM dipasang pada komputer anda window versi 32 bit hanya dapat menggunakan 3.

Namun begitu jika anda ingin menggunakan windows versi 64 bit, periksa dahulu sama ada pemproses CPU komputer anda boleh mengendalikan versi 64 bit atau tidak. Anda perlukan ruangan untuk tempat windows baru yang ingin dipasang. Jangan install dalam bahagian partition yang sama dengan windows yang sedia ada.

Windows yang asal selalunya berada di bahagian Local Disk C: dalam hard disk anda. Jadi untuk windows yang baru anda akan install pada bahagian selain C: iaitu pada bahagian D: atau bahagian lain selain daripada C:. Pastikan partition yang anda akan gunakan tersebut lebih daripada keperluan minima untuk install windows iaitu 16GB untuk window versi 32 bit dan 20GB untuk window versi 64 bit.

Ini merupakan pilihan terbaik. Jika anda mempunyai hard disk lebih, pasang hard disk tersebut dan gunakan sebagai tempat untuk windows baru anda. Jika anda menggunakan cakera disk , tidak ada yang perlu dibincangkan. Anda boleh pergi ke langkah yang berikutnya. Jika komputer anda tidak mempunyai pemain cakera ataupun anda mahu menggunakan USB Flash Drive untuk install window anda boleh menggunakan cara berikut untuk menyediakan installer windows.

Pastikan anda mempunyai fail installer windows dalam komputer anda, selalunya dalam bentuk fail ISO atau disk image. Jika anda mempunyai pengalaman atau pernah memasang atau format komputer sebelum ini anda pasti tahu bagaimana cara untuk install Windows baru. Masukkan cakera disk tersebut dalam pemain cakera atau pasangkan USB Flash Drive anda dan restart komputer anda. Selalunya selepas restart, komputer anda akan terus membaca installer tersebut dan akan memaparkan skrin seperti berikut.

Jika komputer anda tidak membaca cakera atau USB Flash drive secara automatik, anda boleh mengaktifkan pilihan boot dengan menekan kunci F12 pada keyboard anda. Penting : Pilihan boot mungkin tidak sama bagi setiap komputer.

Teruskan sehingga anda sampai kebahagian pilihan tempat untuk install windows. Berikut merupakan contoh untuk Window Klik pada disk partition selain daripada disk partition yang sudah sedia mengandungi windows. Jika anda menggunakan disk yang sama pilih disk partition selain C. Jika anda menggunakan hard disk baru, pilih bahagian disk partition daripada hard disk tersebut. Jangan lupa untuk format terlebih dahulu disk partition yang ingin anda gunakan agar pemasangan tersebut lagi bersih.

Untuk format, klik pada disk partition yang ingin digunakan, klik drive option advance dan format. Setelah prosess install window selesai, cuba restart atau ON komputer anda. Paparan untuk pilihan windows boot menu akan keluar yang mana akan menyuruh anda untuk memilih windows yang and mahu gunakan. Bergantung pada jenis windows yang anda gunakan paparan untuk pilihan tersebut kelihatan seperti berikut:. Jika komputer anda sama sekali tidak memaparkan boot menu untuk pilihan windows ketika start-up, jangan bimbang.

Anda hanya perlu membuat menu tersebut secara manual. Anda boleh menggunakan program EasyBCD untuk membuat boot menu. Pastikan anda mengisi maklumat dengan betul. Sebagai contoh, saya menginstall windows 10 pada drive C: dan kemudian Windows 7 pada drive E:. Sewaktu restart, boot menu tidak muncul, terus masuk window 7. Jika terdapat sebarang permasalahan anda boleh nyatakan dalam ruangan komen dibawah.

Jika post ini bermanfaat, kongsikan kepada rakan yang memerlukan. Your email address will not be published. Skip to primary navigation Skip to main content Skip to footer Satu perkara yang amat melecehkan jika anda ingin memasang atau install operating system baru pada komputer anda adalah anda terpaksa memasang semula semua perisian atau games anda. Masalah anda selesai… Untuk pengetahuan anda, 2 windows dalam komputer yang sama juga dikenali sebagai dual boot windows… Dalam post ini anda dapat mempelajari bagaimana cara membuat dual boot windows 7 dan Windows 10 atau mana-mana gabungan windows pilihan anda dalam satu komputer yang sama.

Sebagai bacaan tambahan dalam bahasa Indonesia anda boleh merujuk juga artikel ini: Panduan Cara Install Dua Windows Dalam Satu PC Ringkasan Cara Install dua windows dalam satu komputer Dalam post ini, saya menganggap anda tahu atau mempunyai pengalaman dalam memformat komputer atau memasang Operating sistem baru. Berikut merupakan langkah-langkah utama untuk memasang 2 windows dalam satu komputer. Periksa spesifikasi komputer untuk memastikan ianya dapat menyokong windows yang anda ingin pasang.

Sediakan tempat install untuk windows baru. Sediakan installer windows. Install Windows. Buat tetapan dual boot untuk membolehkan anda memilih Windows ketika on komputer Selesai Mari kita lihat secara terperinci setiap langkah ini.

Pastikan spesifikasi komputer anda dapat menyokong windows yang ingin digunakan Ini merupakan perkara yang paling penting. Cara untuk memastikan adalah bergantung kepada: Jenis windows : Window 7, Windows 8 atau Windows 10 Versi windows : 32 bit x86 atau 64 bit x64 Nota : Terdapat 2 versi untuk setiap jenis windows. Baca juga:. Comments makasih admin artikel nya, sangat membantu dan bermanfaat semoga lebih baik kedepanya.

Ada 2 cara untuk buang OS lama: Sewaktu hendak install OS baru format partition yang mengandungi OS lama itu atau; Jadikan hardisk yang mengandungi OS lama itu sebagai external dahulu kemudian format hardisk tersebut.. Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published. Footer Siapa ithmm? Follow kami: Facebook Twitter Instagram.

June 4, Pautan Laman Tentang Hubungi kami!